Ubiquiti Unifi Dream Machine Pro (UDM Pro) Review

The Ubiquiti UniFi Dream Machine Pro (UDM Pro) marks a significant advancement in network management, combining multiple functionalities into a single device.

Targeting prosumers and small to medium-sized businesses, it offers a comprehensive all-in-one networking solution. This review will explore its features, performance, and overall value.

Robuust en Elegant Ontwerp

Ubiquiti staat bekend om producten met een strakke, moderne esthetiek, en de UDM Pro vormt hierop geen uitzondering. Het slanke, rack-monteerbare ontwerp is zowel praktisch als visueel aantrekkelijk, en past naadloos in een professionele rackopstelling. Het LCD-scherm op het voorpaneel biedt real-time netwerkinzichten, wat niet alleen nuttig is maar ook bijdraagt aan de verfijnde uitstraling.

All-in-One Netwerkoplossing

De UDM Pro combineert meerdere apparaten in één. Het fungeert als een geavanceerde beveiligingsgateway, netwerkswitch, applicatieserver en UniFi-netwerkcontroller. Deze integratie vermindert de behoefte aan meerdere netwerkapparaten, wat zowel de netwerkinfrastructuur als het beheer ervan vereenvoudigt.

Beveiligingsgatewayfuncties

Als beveiligingsgateway biedt de UDM Pro robuuste functies om het netwerk te beschermen. Het omvat een ingebouwde, hardware-versnelde VPN-server, IDS/IPS (Intrusion Detection/Prevention System) en DPI (Deep Packet Inspection).

Deze functies zijn van onschatbare waarde voor bedrijven die bezorgd zijn over netwerkbeveiliging, en bieden een uitgebreid overzicht en controle over het netwerkverkeer.

Switchingmogelijkheden

Het apparaat bevat een ingebouwde switch met acht RJ45 Gigabit Ethernet-poorten en twee 10G SFP+-poorten. Dit maakt snelle connectiviteit en flexibiliteit mogelijk bij het aansluiten van verschillende netwerkapparaten. De switchmogelijkheden worden versterkt door de mogelijkheid om VLAN’s en netwerkgroepen te configureren, wat geavanceerde netwerksegmentatie en verkeersbeheer mogelijk maakt.

Applicatieserverfunctionaliteit

De UDM Pro dient ook als een applicatieserver. Het kan de UniFi Protect-software van Ubiquiti hosten voor het beheren van bewakingscamera’s en UniFi Access voor deursystemen. Deze multifunctionaliteit maakt het een centraal knooppunt voor niet alleen netwerken, maar ook voor beveiliging en toegangscontrole in een bedrijfsomgeving.

UniFi Network Controller Software

De UDM Pro wordt geleverd met de netwerkcontroller-software van UniFi voorgeïnstalleerd. Deze software is het hart van elke UniFi-opstelling en biedt een intuïtieve en krachtige interface voor het beheren van het netwerk. De controller-software biedt gedetailleerde inzichten, eenvoudige configuratie en schaalbaar beheer van UniFi-apparaten in het netwerk.

Prestaties en Betrouwbaarheid

Qua prestaties is de UDM Pro uitgerust met een krachtige ARM Cortex-A57 Quad-Core op 1.7 GHz.

Dit zorgt voor een soepele werking, zelfs onder belasting. Het apparaat heeft zich bewezen als betrouwbaar, waarbij het netwerktaken efficiënt afhandelt met minimale downtime of prestatieproblemen.

Schaalbaarheid

Een van de belangrijkste sterke punten van de UDM Pro is de schaalbaarheid. Het is goed geschikt voor kleine tot middelgrote bedrijven, maar kan ook opschalen om te voldoen aan groeiende netwerkeisen. Het netwerk beheerd door de UDM Pro kan eenvoudig worden uitgebreid met de toevoeging van UniFi-switches en -toegangspunten.

Voor- en Nadelen

 • Voordelen:
  • Combineert meerdere netwerkfuncties in één apparaat.
  • Elegant, rack-monteerbaar ontwerp met een informatief LCD-scherm.
  • Geavanceerde beveiligingsfuncties waaronder IDS/IPS en DPI.
  • Snelle netwerkmogelijkheden met Gigabit- en 10G-poorten.
  • Host UniFi Protect- en Access-applicaties.
  • Krachtige hardware zorgt voor betrouwbare prestaties.
  • Schaalbare oplossing geschikt voor een reeks bedrijfsgroottes.

Nadelen:

  • Kan overkill zijn voor kleine thuisnetwerken.
  • De leercurve voor UniFi-software kan steil zijn voor beginners.
  • Hoger prijspunt in vergelijking met afzonderlijke consumentenapparaten.

Prijs en Waarde voor Geld

De UDM Pro is hoger geprijsd dan veel consumentennetwerkapparaten, maar de all-in-one functionaliteit en prestaties rechtvaardigen de kosten. Voor bedrijven die op zoek zijn naar een uitgebreide, schaalbare netwerkoplossing, biedt de UDM Pro een uitstekende waarde voor het geld.

Conclusie en Aanbevelingen

De Ubiquiti UniFi Dream Machine Pro is een formidabel netwerkapparaat, ideaal voor kleine tot middelgrote bedrijven en prosumers die op zoek zijn naar een professionele netwerkopstelling.

De combinatie van beveiliging, netwerken en applicatiehosting maakt het een veelzijdige en krachtige oplossing. Hoewel het misschien niet de beste keuze is voor casual gebruikers of kleine thuisopstellingen vanwege de complexiteit en kosten, is het een uitstekende investering voor bedrijven en krachtige gebruikers die op zoek zijn naar een schaalbare, alles-in-één netwerkoplossing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *