Skyway: Naar De Top Van Mont Blanc

Als je last van hoogtevrees hebt kun je beter niet verder lezen. De vraag is überhaupt wat je op de site van Valle d’Aosta doet. Het is immers een bergachtige regio met de allerhoogste toppen van Europa. Voor liefhebbers van wandelen en fietsen in de natuur. En bij uitstek geschikt voor een unieke wintersportvakantie. En over hoge toppen gesproken: met de net nieuw aangelegde Skyway kun je vanuit Pontal d’Entrèves naar het dak van Europa. Dat moet je zelf hebben meegemaakt…

Een magische reis naar de Top of the World

Met de onlangs geopende nieuwe kabelbaan Skyway (voluit Skyway Monte Bianco) ligt er voor iedereen een mooie kans op een magische reis naar de top van de Mont Blanc. In moderne en fraai vormgegeven gondels, die bovendien 360 graden draaien tijdens de klim, ga je van 1.300 naar bijna 3.500 meter hoogte.

Door de wolken. Naar het dak van Europa om een uniek uitzicht te ervaren. De reis, in 2 etappes, het eindpunt en het adembenemende uitzicht maken het geheel tot een waanzinnige en vooral magische reis.

In twee etappes naar de top: de drie stations van de Skyway

De kabelbaan kent drie stations. Het vertrekstation van Pontal d’Entrèves ligt op 1.300 m. hoogte en is een imposant, aerodynamisch ogend gebouw met grote parkeerterreinen. Binnen zijn informatiestands, bars, een ziekenboeg, loketten en een technische ruimte voor de krachtige motoren die de kabelbaan aandrijven.

Het tweede station is Pavillon du Mont Fréty, op 2.200 m. hoogte. Van hieruit heb je een fraai panoramisch uitzicht op de tegenoverliggende zijden van het Val Veny en het Val Ferret. Dit wordt versterkt door de grote glazen oppervlakken van de gebouwen. Aan de buitenkant is er een botanische tuin, diverse natuurlijke routes en een solarium. Aan de binnenkant zijn er twee restaurants, een bar, een 150-zitplaatsen tellende (film)zaal voor evenementen, een klein winkelcentrum en een wijnmakerij. Het oude station wordt gerenoveerd en omgebouwd tot een museum.

Het derde en laatste station van de Skyway Monte Bianco is Punta Helbronner, gelegen op een hoogte van 3.466 m. Het eindstation heeft de vorm van een kristal en loopt naar boven via verschillende terrassen.

Adembenemende ervaring op de top

Eenmaal aangekomen op de top is de belangrijkste attractie een terras met een diameter van 14 meter met een uniek uitzicht over het grootste deel van de hoogste toppen van de Westelijke Alpen: de Mont Blanc, de Monte Rosa, de Matterhorn, de Gran Paradiso en de Grand Combin.

Binnen is er een zaal met een tentoonstelling over ‘kristal’, een self-service restaurant, een bar, en verschillende multimedia-informatie punten.

Verder kun je vanuit dit hoogste punt met een voetgangerstunnel naar de Torino berghut. Dit is de enige mogelijkheid om bij deze bijzondere berghut te komen.

De Skyway Monte Bianco in cijfers

Totale hoogte van de klim: ongeveer 2.200 meter.

  • Vertrek station: 1.300 m;
  • Punta Helbronner Station: 3.462 (de hoogte van het schitterende terras bij Punta Helbronner: 3466 m).

Duur van de klim met de gondel:

  • Pontal d’Entrèves – Pavillon du Mont Fréty: ongeveer 4 minuten;
  • Pavillon du Mont Fréty – Punta Helbronner: ongeveer 5 minuten.

Capaciteit per uur:

  • Eerste deel 800 mensen;
  • Tweede sectie 600.

Meer informatie op de officiële website van de Skyway Monte Bianco of de Facebookpagina van de kabelbaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *