Monte Rosa

De Monte Rosa is een van de meest bekende Alpentoppen. Het is een bergmassief met verschillende spitsen die uitsteken boven de 4500 meter zoals de Punta Gnifetti, waar de hoogst gelegen berghut van Europa staat: de Capanna Regina Margherita.

De Monte Rosa beklimmen

De Monte Rosa is het domein van de beste alpinisten die over de gletsjers lopen en naar de hoogste toppen klimmen. Voor de vakantieganger die in deze schitterende streek zijn vakantie doorbrengt maakt het bergmassief altijd deel uit van een indrukwekkend decor waar je bewonderend van geniet. De belangrijkste toegang tot de Monte Rosa is de vallei van Gressoney die niet alleen indrukwekkend is vanwege het adembenemende panorama maar ook vanwege zijn grote authenticiteit en zijn rijkdom aan tradities.

Dit is Aosta met een Zwitsers tintje omdat men er ook de bouwstijl terugvindt zoals in Wallis, de Zwitserse kant van de Monte Rosa. Vooral de traditionele woningen zijn karakteristiek. De bouwstijl werd er door een Germaans volk ingevoerd in de 11de eeuw. Sommige huizen zijn 500 jaar oud en ze steunen op een houten onderstel en op een grote, ronde platte steen, een ‘stadel’. Die steen tussen de balken staat zowat een meter boven de grond waardoor knaagdieren uit hooischuren en woningen worden geweerd. Het is een bouwstijl die men ook in het noorden van Spanje aantreft. Het oudste gebouw staat in Greschmatto en dateert uit 1547.

Monte Rosa: Ski en wandelvakanties

Men reist naar Val de Gressoney om te skiën in de winter en om te wandelen in de zomer. Gressoney-la-Trinité is het belangrijkste toeristencentrum maar langs beide zijden van het dal liggen nog mooie dorpen, stuk voor stuk rustige vakantieoorden waar je onbeperkt kan wandelen door kastanjebossen, over middeleeuwse brugjes naar kleine dorpjes waar de huizen rond een kerk met klokkentoren staan. Lilianes is zo’n typisch dorp, maar ook Fontainemore waar je in de dorpskerk beslist het houtsnijwerk moet bekijken.

Hogerop in de vallei, met nog altijd de Monte Rosa op de achtergrond, kom je bij de Gouffres de Guillemore, een diepe ravijn, uitgesleten door het gletsjerwater. Ook het natuurreservaat Mont-Mars en vooral de watervallen in de buurt van Niel, een typisch Walser-dorp, liggen in een mooie wandelomgeving.

Valle De Gressoney is door de berg- en gletsjerwereld van de Monte Rosa en de typische Zwitserse sfeer een favoriete vakantiebestemming.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *