Monstera Monkey Mask stekken – Monstera Adansonii

Monstera Monkey Mask | Monstera Adansonii

De Monkey Mask plant kent veel verschillend namen. Veel mensen zien het als het kleine, iets minder populaire zusje van de gatenplant (Monstera Deliciose). Er wordt ook vaak gedacht dat het een Monstera Obliqua is. Echter komt de monstera Obliqua maar zelden voor in het wil en ze zijn dus ook erg moeilijk te vinden.

Verwarring Adansonii en Obliqua

Wat is dan het verschil tussen de Adansonii en Obliqua zul je je afvragen. De Monstera Adansonii is het plantje dat je in het tuincentrum vaak tegen komt met de naam Monkey Mask. Het heeft gerimpelde bladeren met gaten die ongeveer de helft van het blad in beslag nemen. Bij de Monstera Obliqua bestaat het blad voor 90% uit gaten, er blijft dus ook weinig blad over en het komt vaak voor dat de gaten de vorm van het blad verpesten. Ze zijn erg zeldzaam en je zult ze waarschijnlijk nooit tegenkomen in het tuincentrum.

Stekken van je Monkey Mask

Het stekje hiernaast is degene die ik heb gestekt. Zoals je kan zien heeft hij pas hele kleine luchtwortels.

–  Luchtwortels zijn wortels die een plant maakt op de knoppen van een stengel. Zodra deze wortels de grond in groeien zullen dit normale wortels worden  –

Het stekje is ongeveer 1centimeter onder de luchtwortel afgesneden. Deze wortels waren nog niet lang genoeg om in aarde te stekken, dus is ervoor gekozen gekozen om hem eerst op water te zetten. Om te voorkomen dat er bacteriën op de wond van de plant gaan groeien is het stekje in stekpoeder gedoopt. Hierdoor zouden de wortels ook sneller gaan groeien.

Het stekje is in een flesje met water gezet waarbij de wortels onder water stonden maar de bladeren van de Monkey Mask het water niet raken. Zo is de kans minder groot dat de plant gaat rotten.

Verzorg tips

  • Gebruik regen- of mineraalwater om je plant in te stekken. Hier zitten meer voedingsstoffen voor je plant in waardoor hij sneller zal groeien
  • Vervang het water waar je stekje in hangt elke week. Langzaam komen er namelijk meer bacteriën in het flesje, door het water wekelijks te vervangen blijft dit schoon.
  • Zet het stekje op een plek met indirect ligt. De Monstera Adansonii houdt niet van veel direct licht, zet het stekje hier dus ook niet in.
  • Zet het stekje in je badkamer. Het plantje doet het het best op een warme plek met hoge luchtvochtigheid. Na een douchebeurt staat deze stek dus het liefst in d badkamer.
  • Afvallende bladeren zijn geen probleem. De plant is momenteel heel hard aan het werk om nieuwe wortels te maken dat hij de verzorgen van zijn eigen bladeren even vergeet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *