Gran Paradiso

Binnen de grenzen van Valle d’Aosta ligt één van Europa’s mooiste natuurgebieden. Het is een prachtig gebied dat met grote zorg voor de komende generaties wordt beschermd in het Nationaal Park Gran Paradiso.

Dit is het oudste nationaal park van Italië van ruim 70.000 ha groot. Dit was vroeger het jachtgebied van de Italiaanse koningen. Vandaag is het een uitverkoren biotoop voor steenbokken en gemzen, voor arenden en lammergieren. De typische bergflora kan er onverstoord groeien en bloeien.

Unieke natuurpark

Gran Paradiso is een uniek gebied waar de natuur zijn gang gaat en waar de toerist kan wandelen en genieten, van de fauna en de flora, van het indrukwekkende bergmassief, van de 3877 meter hoge Pico Paradiso, van de gletsjers die in de loop der tijden tientallen valleien hebben uitgesneden.

Het Nationaal Park Gran Paradiso is een wandelgebied van eerste rang. Elke berg- en natuurliefhebber komt er aan zijn trekken: de recreatieve wandelaar, de ervaren wandelaar, de beginnende en ervaren alpinist. De beste periode om het park te bezoeken is de periode van juni tot en met september.

De grote toegangspoort naar Gran Paradiso is de Valle di Cogne die je tot bij het centraal gelegen dorpje Cogne voert. Net als zoveel andere plaatsen in Valle d’Aosta zal je ook hier overweldigd worden door het prachtige panorama. Cogne, met zijn typische huizen en interessante kerk, is een goede uitvalsbasis voor wandelingen langs tientallen bewegwijzerde paden. Je kan kiezen voor een korte wandeling naar de waterval van Lillaz en als je een hele dag hebt dan kan je tot aan het bergmeer van Loie op 2396 meter klimmen.

Bergmassief van de Gran Paradiso

Vanuit Cogne reis je in zuidelijke richting naar het schitterende Valnontey dat uitloopt op het bergmassief van de Gran Paradiso. In een zijdal ligt de beroemde tuin Paradisia met meer dan 1000 plantensoorten. Pont of Pontsalvaranche is nog een mooie verblijfplaats in een ander dal met in de omgeving eveneens ontelbare wandelmogelijkheden.

Veel wandelaars kiezen hier voor een verblijf op een camping midden de grandioze bergwereld. Ook Val de Rhêmes is een aanbevolen bestemming in het nationaal park. De dorpen zijn er rustig en hebben nog tal van traditionele stenen huizen zoals in het aardige Rhêmes-Saint-Georges.

Het Nationaal Park Gran Paradiso heeft een ongeëvenaard natuurschoon waar oude tradities zijn blijven bestaan en waar geen grote toeristische drukte te vinden. Het natuurpark is makkelijk te bereiken. Wanneer je in Aosta verblijft is het makkelijk om een wandeldag in Gran Paradiso te organiseren. Dit komt doordat de uitvalbasis voor wandelingen, Cogne, maar 26 km van Aosta vandaan ligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *