Golfo Dulce

Golfo Dulce is een inham gelegen aan de Pacifische kust van Costa Rica. Het bijzondere is, is dat de Golf hoort bij een van de slechts drie tropische fjorden in de wereld.

Met meer dan 600 meter diepwater in het centrum, is de golf een thuishaven voor bultrug walvissen en een mekka voor sportvissers. De baai scheidt het Osa schiereiland van het vasteland van Costa Rica. Golfo Dulce is omringd door grote afgelegen stranden en een geweldige tropische regenwoud waar bezoekers wel vier verschillende apen soorten kunnen tegenkomen, waaronder de spin- en brulaap, alsook, gifpijl kikkers, jaguars, miereneters en een overvloed aan andere verbazingwekkende dieren en vogels.

Nergens anders in Costa Rica vindt u zulk uiteenlopende flora en fauna! De meest exotische vogels zijn hier rijk vertegenwoordigd – toekans, ara’s en kolibries behoren tot de meest geziene soorten.

Dit gebied van Costa Rica was ooit het centrum in de pre-Columbiaanse tijd.

De inheemse cultuur en de geruchten over het goud dat hier gevonden kon worden, lokten velen Spaanse ontdekkingsreiziger op zoek naar verborgen goudmijnen naar deze regio. Goudzoekers – in het spaans oreros, zoeken vandaag de dag nog altijd naar goud in de rivieren van het schiereiland Osa, maar de goud koorts in deze regio was echter van korte duur.

In de jaren ´30 werd de United Fruit Company opgericht in dit gebied en bouwden zij elegante huizen voor de Amerikaanse managers – momenteel worden deze gerestaureerd naar hun oorspronkelijke stijl. Golfito, de voornaamste haven in de golf was belangrijk voor de export van bananen, gedurende meerdere decennia.

Toen de United Fruit Company in het midden van de jaren ´80 alles stillegde, als gevolg van onrust onder de werknemers en de stijgende exportbelastingen, lag het gebied economisch gezien op zijn gat. Dit werd nog eens versterkt door de Costaricaanse regering, toen besloten werd om van het gebied een belasting vrije zone te maken. Afrikaanse palmolie plantages hebben veelal de oude bananenplantages vervangen, en steeds meer land is gewijd aan de palmbouw.

Golfito Bay ligt binnen de grotere Golfo Dulce en is door het prachtige Osa schiereiland gescheiden van de open Pacifische kust. Meermaals per dag steekt er een pond de Golfo Dulce over van Golfito naar Puerto jimnez, dat het beste toegangspunt is voor het Osa schiereiland en het ongerepte prachtige Corcovado National Park.

De stranden ten zuiden van Golfito bieden u veel surfspots en zijn nog relatief onontdekt. Er wordt gezegd dat de breaks in Pavones de een na langste zijn in de wereld! De stranden in dit gebied zijn een van de mooiste in het land! Sportvissen is hier uitgegroeid tot de belangrijkste toeristische attractie in de afgelopen jaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *