Beginnen met Stekken: Een Gids voor Beginners

Stekken is een populaire en kosteneffectieve manier om je plantencollectie uit te breiden. Door een deel van een plant te nemen en het te laten wortelen, kun je nieuwe planten kweken. Deze gids is bedoeld om beginners een helder startpunt te bieden voor het stekken van planten.

Wat is Stekken?

Stekken houdt in dat je een deel van een moederplant afsnijdt en deze in water of aarde plaatst om een nieuwe plant te laten groeien. Deze methode wordt veel gebruikt omdat het eenvoudig is en een hoge succeskans heeft.

Benodigdheden voor Stekken

Voor het succesvol stekken van planten heb je enkele basismaterialen nodig:

 • Een scherp mes of schaar
 • Een gezonde moederplant
 • Water of verse potgrond
 • Een pot of bakje voor het stekken
 • Eventueel wortelhormoon

Kiezen van de Juiste Plant

Niet alle planten zijn even geschikt voor stekken. Zoek naar planten die bekend staan om hun vermogen om goed te stekken, zoals de Pothos, Sansevieria, of de Monstera. Zorg ervoor dat de moederplant gezond en vrij van ziektes is.

Het Proces van Stekken

 1. Snijd een Stek Af: Gebruik een scherp mes of schaar om een stuk van de plant af te snijden. Zorg ervoor dat er minstens één blad en een paar knopen (het deel waar bladeren of wortels kunnen groeien) aan de stek zitten.
 2. Laat de Stek Wortelen: Plaats de stek in water of in vochtige potgrond. Als je water gebruikt, zorg er dan voor dat de knopen ondergedompeld zijn. In aarde moet de stek voldoende diep geplant worden.
 3. Wacht Geduldig: Wortelvorming kan enkele weken duren. Ververs het water regelmatig en houd de aarde vochtig.

Verzorging na het Wortelen

Zodra de stek wortels heeft gevormd, kan deze in een pot met aarde worden geplant. Geef de nieuwe plant de juiste verzorging, zoals voldoende licht en water, om een gezonde groei te bevorderen.

Tips voor Succes

 • Gebruik altijd schoon en scherp gereedschap om infecties te voorkomen.
 • Sommige planten stekken beter in water, terwijl andere de voorkeur geven aan aarde.
 • Geduld is belangrijk; sommige stekken hebben meer tijd nodig om te wortelen.

Conclusie

Stekken is een leuke en lonende manier om je plantencollectie uit te breiden. Met de juiste voorbereiding, zorg en een beetje geduld, kun je al snel genieten van nieuwe planten die je zelf hebt gekweekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *