Monteverde

Het wereldberoemde Nevelwoud van Monteverde is een van de mooist beschermde reservaten ter wereld. Samen met de nabij gelegen stad Santa Elena zijn dit twee plekken die iedere reiziger in Costa Rica gezien moet hebben. Monteverde, bekend geworden door de Quakers, die hierheen trokken uit de Verenigde Staten tijdens de Koreaanse oorlog, zagen het als een vreedzame en heilige plek.

Het nevelwoud van Monteverde en Santa Elena is een echte must see voor natuurliefhebbers. U zult versteld staan van de weelderige tropische omgeving, het prachtig landschap en de biodiversitei in een van de laatst overgebleven nevelwouden in de wereld. Dit vredige stadje is een perfecte bestemming voor mensen op zoek naar een true nature experience

Monteverde, oftewel groene berg, gelegen in het noordwesten van Costa Rica, op relatief grote hoogte, werd gevestigd door de Quakers uit de Verenigde Staten tijdens de Koreaanse oorlog in de late jaren ´40 en begin jaren ´50. Zij zagen in Costa Rica hun heiligdom, voornamelijk vanwege het ontbreken van een leger en door de open en vreedzame karakter van de natuur.

De Quakers vestigde een melkveehouderij in de regio die, tot op de dag van vandaag nog steeds van significante betekenis is. De Quakers schonken een perceel land, groot deel van Monteverde’s nevelwoud, aan de Tropical Science Center. Deze organisatie is tot op de dag van vandaag nog steeds verantwoordelijk voor het behoud van het gebied.

Het Tropical Science Center van Costa Rica beheert alle paden en reguleert het aantal bezoekers die in het park zijn toegestaan op een bepaald moment. In 2007 is Monteverde verkozen als een van Costa Rica´s zeven wonderen. De fantastische biodiversiteit van Monteverde heeft het reservaat wereldberoemd gemaakt.

De Quaker kolonie in Monteverde heeft bijna 1000 inwoners, waar de nabijgelegen stadmonteverde costa rica Santa Elena een bevolking heeft van bijna 7000 bewoners.

De invloed van de Quakers is tot op heden nog vrij aanwezig in dit gebied. De zuivelindustrie dat zij meer dan vijftig jaar geleden hebben opgezet produceert nog steeds verschillende zuivelproducten van wereldklasse zoals o.a. kazen en ijs.

De wonderbaarlijke regen- en nevelwouden van Monteverde bieden met zijn meer dan 10.000 hectare onderdak aan verschillende planten- en diersoorten. Er zijn meer dan 3000 soorten planten vertegenwoordigd in dit reservaat, waarvan meer dan 400 orchideeën. Meer dan 1200 soorten insecten en reptielen verblijven in het park, waaronder vele variëteiten van giftige en niet-giftige slangen. Er zijn ook meer dan 400 soorten vogels te zien in het reservaat, inclusief de Quetzal. Deze migreert tijdens de paartijd naar de lagere gedeelten van het park. Er zijn bijna 30 soorten kolibries die in het reservaat te zien zijn.

Het grootste gedeelte van Monteverde´s nevelwoud kan worden gevonden in het ¨Reserva Biologica Bosque Nuboso Monteverde¨, dat in 1972 een enorm privé natuurreservaat heeft opgericht. Dit reservaat is een uitstekend voorbeeld van wat door de lokale gemeenschap kan worden gedaan om het milieu te beschermen.

Het gebied rond de ingang van het park is het meest bezocht, maar er zijn paden van bijna 20 km die goed worden onderhouden en relatief makkelijk begaanbaar zijn. Zoals wel vaker in Costa Rica, de paden kunnen vaak erg modderig en nat zijn, maar als je de tijd hebt is het zeker de moeite waard.

Geniet van een wandeling door een van de beschermde regenwoud reservaten of doe een Canopy of paardrij tour waarbij u van het prachtige Costa Rica´s Monteverde kunt genieten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *